Pentuesuunnitelma Alisa & Jannu

Jos kaikki menee kuten on suunniteltu ja jos tähdet ovat kohdillaan, kolmas Flower Rock’s -pentue syntyy loppukesällä 2022. Yhdistelmä on virallisilta nimiltään Eternal Flame Heart Boyard x Dale Defender Obliging Outlaw. Aikataulu on tietenkin kiinni Alisan juoksuista, joita odotellaan kesäkuuksi. Siinä tapauksessa pennut syntyisivät elokuussa ja olisivat luovutusiässä lokakuussa. Eikös hyvin suunniteltu ole jo puoliksi tehty? 😅

Nyt ollaan päästy suunnitteluissa kuitenkin jo siihen vaiheeseen, että uros on etsitty, löydetty ja tutkittu. Yhdistelmiä on tutkittu jo reilusti yli vuoden ajan. Alunperinkin olimme päättäneet että Alisan uros etsitään kotimaasta, jotta siihen voidaan tutustua huolella ja astutus sujuu vähemmällä stressillä matkojen ollessa lyhyemmät kuin meidän edellisillä astutusreissuilla. Haluamme pitää astutukset luomuina, koska homman sujuminen urokselta on jalostuksessa yksi tavoiteltava ominaisuus. Kriteereitä urosvalinnalle oli niin paljon että välillä meinasi usko mennä. ”Täydellisiä” koiria ei ole, vaan kysymys on aina peruskriteerien täyttymisestä ja niiden lisäksi koirien yhteensopivuudesta ja kasvatustyön painotuksista.

Fyysinen ja psyykkinen terveys

Ensimmäisenä peruskriteereinä meillä on noudattaa jalostuskoirilla Beauceronien PEVISAa ja huomioida niin hyvin kuin mahdollista Beauceronien JTO:n (Jalostuksen tavoiteohjelma) suositukset kasvatustyössämme. Perinnöllisten sairauksien kirjo koiraroduilla on ollut kasvussa, ja tästä syystä halusimme mm. kuvata molemmilta koirilta vielä erikseen olkapäät (OC) terveiksi ennen astutusta. Todettuja allergioita, silmäsairauksia tai muita terveysongelmia ei ole ollut.

Luonnetesteissä ei kumpikaan koirista ole käynyt, mutta ääniarkuutta ei ole havaittu kummallakaan. Huom. jälkikommentti 11.5.: Kävimme Alisan kanssa MH-luonnekuvauksessa Tammelassa 23.4. ja tulos oli hyvinkin Alisan näköinen; avoin ja kokematon, sekä hieman pehmeä. Tilanne oli kotikoiralle täysin uusi. Kokeen lopussa olevan ampumisen viimeisessä laukauksessa tuomari tulkitsi että koiran käytös meni hitusen pelon puolelle ja kirjasi sen tulokseen. Itse tulkitsemme Alisan käytöksen laukauskokemattomuudeksi, mutta jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä itse videolta. 😊

Koirien rakenne, eli rotumääritelmän mukainen ulkonäkö, on myös tärkeä jalostuskriteeri, koska se kertoo omalta osaltaan luuston terveydestä. Ja se miten koira itsensä kantaa kertoo myös sen itsevarmuudesta.

Täytyy kuitenkin painottaa, että kahden täysin terveenkään koiran yhdistelmällä ei voida taata jälkeläisille 100%:sta terveyttä, eli takuuta terveestä pennusta ei ole koskaan vaikka taustoja tutkisi suurennuslasilla. Valitettavasti. Kaikkien koirien sukupuista löytyy erilaisia vikoja jos niitä lähtee hakemaan. Tämän yhdistelmän sukutaustat on kartoitettu hyvässä yhteistyössä myös uroksen kasvattajan kanssa. Jos Beauceronien astutusyhdistelmien valintakriteereihin lasketaan mukaan molempien toisen ja kolmannen sukupolven terveystiedot, kilpailutulokset, luonnetestit jne., alkaa ”täydellisen” yhdistelmän löytyminen olla jo todellinen saavutus.

Sukulinjat ja ominaisuuksien yhteensopivuus

Toinen peruskriteerimme on mm. perinnöllisten sairauksien välttämiseksi mahdollisimman alhainen sukusiitosaste, joka ei olekaan niin helppo löytää kuin voisi kuvitella. Valitettavasti samoja ranskalaisia kantakoiria tulee sukutauluissa vastaan melkein aina. Jalostusyhdistelmien tutkimiseen on mennyt tunti jos toinenkin! Alisan ja Jannun sukutaulut ovat hienoa katseltavaa ja yhdistelmässä jalostusaste 4:n sukupolven kohdalla on 0,00% ja 6:ssa sukupolvessakin vain 0,20%. Tutustu yhdistelmän sukutauluun tästä.

Sukulinjojen lisäksi koirien yhteensopivuutta pitää miettiä myös yksilöiden tasolla. Alisa on avoin, iloinen ja vilkas lapsiperheen koira, joka ei ole mikään päällepäsmäri tai ”kova luu”. Jannu on ihmisiä kohtaan pidättyväisempi, energinen ja topakka äijä, joka elää urosporukassa ja jonka kanssa harrastetaan pk-lajeja. Toiveena on, että tämän parin ominaisuudet periytyisivät ja täydentäisivät toisiaan. Tiedämme kokemuksesta, että nämä luonteiden ominaisuudet eivät sekoitu soppaan tasaisesti, vaan yksilökohtaiset erot samassa pentueessa voivat olla suuriakin. Lisäksi pennun kokemusten, kotiympäristön ja koulutuksen merkitystä ei kannata vähätellä koiran luonteen kehitykselle. Joidenkin tutkimustulosten mukaan pennun elinympäristö ja kokemukset muovaavat luonnetta jopa selvästi enemmän kuin geenit. Luonteen puolesta tavoittelemme kuitenkin rohkeaa, paukkuvarmaa, toimintakykyistä harrastuskoiraa jonka kanssa myös normaali perhe-elämä esim. lapsiperheessä on varmaa, stressitöntä ja mukavaa.

Objektiivinen näkemys?

Kun jalostuksen peruskriteerit on saavutettu, tuleekin miettiä juuri näiden suunniteltujen koirien muita ominaisuuksia sekä omia kasvatustavoitteita kriittisesti. Koska koirien kasvattaminen on harrastus eikä ammatti tai tulonlähde, tulee kasvattajan aina miettiä miksi teettäisi pennut. Tämä on jokaiselle peiliin katsomisen paikka. Tuoko tämä pentue jotain uutta tai hyvää rotuun? Ottaisinko itse tai joku kriittinen beussiharrastaja pennun tästä yhdistelmästä? Oma koira on itselle aina rakas, mutta onko se myös puolueettomien asiantuntijoiden mielestä jalostukseen sopiva? Siksi mielestämme on hyödyllistä julkaista pentuesuunnitelmat hyvissä ajoin, jotta kriittisetkin näkökulmat tulee rehellisesti huomioitua ja kiinnostuneilla on mahdollisuus kysyä asioita suoraan kasvattajilta tai koirien omistajilta.

Haluamme uskoa, että kaikkien suomalaisten beussi-ihmisten motiivi ja tavoite on yhteinen, ja haluamme edistää omalta osaltamme rodun tervettä ja hyvää tulevaisuutta. Tässä vaiheessa prosessia meilläkin on asiaa ehditty pohtia ja tutkia yhdistelmiä monelta kantilta aktiivisesti. Kyllä, uskomme että tässä yhdistelmässä on mahdollisuudet terveisiin, toimintakykyisiin pentuihin ja monipuolisiin harrastuksiin. Nyt jäämme kärsivällisinä odottelemaan jatkoa tarinaan 😊

Lue Alisan (Eterna Flame Heart Boyard) ja Jannun (Dale Defender Obliging Outlaw) tiedot pentuja-sivulta.

Jannu (Dale Defender Obliging Outlaw), kuva Minna Virtanen
Alisa (kuva: Minna Virtanen)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: