Beauceron

RODUSTA BEAUCERON (BEAUCEN PAIMENKOIRA, BERGER DE BEAUCE)

Beauceron on kookas, melko karkeakarvainen paimenkoira jonka luonne on vilkas ja ystävällinen. Tätä vanhaa ranskalaista ”maatiaiskoiraa” luullaan usein ulkonäön perusteella Rottweileriksi, Dobermanniksi tai niiden sekoitukseksi. Tarkemmin katsoessa Beauceron erottuu edellämainituista sopusuhtaisen pään muodon, karkeamman karvan sekä erikoisten tuplakannustensa vuoksi. Ja kun tutustuu koiraan tarkemmin, huomaa että sen luonne on paimenkoiralle ominaisen ystävällinen. Voimaa ja hyvää itsetuntoa toki vähättelemättä. Alunperin tätä rohkeaa rotua onkin käytetty Ranskassa karjan ja lampaiden paimentamiseen ja tilan vartioimiseen.

Beauceronia emme suosittele kokemattomalle tai ensimmäiseksi koiraksi sen suuren koon, voiman ja erittäin aktiivisen luonteen vuoksi. Se tarvitsee osaavan ohjauksen, paljon liikuntaa ja aktivointia. Harrastuskaverina beussi on loistava monipuolisuutensa takia. Sen kanssa voi harrastaa mm. kaikkia palveluskoiralajeja, agilityä, paimentamista, rally-tokoa ja vaikka koiratanssia. Jos haet koirakaveria juoksulenkeille tai metsävaelluksille, sopii beussi siihenkin erinomaisesti. Tärkeää on että koira saa päivittäin liikkua paljon ulkona, mielellään myös vapaana. Rotu on fyysisesti ja psyykkisesti ilahduttavan terve ja sen jalostuksessa noudatetaan PEVISA-määräyksiä. Tutustu Beauceronien jalostusohjelmaan täällä.

Ennen oman Beussin hankintaa kannattaa tutustua Beauceronin rotu-ominaisuuksiin ja käyttötarkoituksiin huolella ja käydä tutustumassa koiriin harrastusten parissa, kotioloissa ja näyttelyissä. Tässäkin rodussa yksilöiden luonteet voivat erota toisistaan jonkin verran, joten on tärkeää tutustua mahdollisimman moneen kasvattajaan ja ottaa selvää mitä ominaisuuksia eri kasvattajat korostavat kasvatustyössään.

Yleistietoa rodusta täältä tai Hankikoira.fi ja tarkempaa tietoa rodusta ja kasvattajista Suomen Beauceron Ry:n sivuilta.  Kannattaa myös käydä lukemassa rodusta sen kotimaan rotuyhdistyksen sivuilta Amis du Beauceron.

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggers like this: